Voorbeeld projecten

Buiksloterbreekbekkikker on tour

Voorbeeldprojecten
In 2003/2004 woonde Nancy een jaar met haar gezin in Zuid-Amerika, daarna besloot ze zich te ontwikkelen als verhalenverteller en haar werk met verhalen en vertellen op alle mogelijke manieren uit te bouwen. Om een indruk te geven, dertien projecten uit die afgelopen dertien jaar, min of meer in chronologische volgorde.

–  Achter de Bergen is het boek dat Nancy schreef over het jaar Ecuador, het werd uitgegeven bij Pimento.

–   Novena in Noord: ook uit Ecuador meegenomen. Verhalen in de huiskamer in de donkere dagen voor kerst, negen jaar lang, na drie jaar samen met de NDSM, en nog later als onderdeel van ‘Winters Binnen’.

–   Havensafari: Nancy ontwikkelde het verhaal dat nog steeds verteld wordt tijdens de ‘Havensafari’ in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Soms is ze zelf de gids.

–   Mijn buurt, mijn leven: verhalen uit de buurt opgehaald aan speciaal gemaakte Verhalentafels. Deze verhalen vormden het hart van de tentoonstelling ‘Mijn Buurt, Mijn Leven, over en in de Vogelbuurt van Amsterdam Noord

–   Verhalentuin: In de zomermaanden elke maand één zondag is de tuin open voor een verhaal met taart vooraf en dialoog na afloop. Verhalen voor volwassenen.

–   Fringe Festival Praag: Met ‘Zwets’ in de Verhalenmobiel deed Nancy mee aan het Amsterdamse Fringe Festival, en daar kwam ze in contact met mensen van het Fringe Festival in Praag. Drie jaar achter elkaar trad ze daar op.

–   De Buiksloterbreekbekkikker: Achttien schrijvers en illustratoren stopten al hun liefde voor verhalen én voor Amsterdam-Noord in dit unieke boek. Zevenduizend gezinnen in Noord hebben het boek in huis. En ook de niet-noorderling zal na het lezen ervan nooit meer gewoon langs het Tolhuis kunnen lopen, of door het Vliegenbos of zelfs voorbij het droomachtige ‘wonderland’ van de Van der Pekstraat. Nancy nam het initiatief voor dit boek en deed de redactie en organisatie.

–   Zandverhalen: Nancy programmeerde ‘Bakkum Vertelt!’ en kwam daardoor een oude jeugdvriendin opnieuw tegen, die zich inmiddels tot Zandkunstenaar had ontwikkeld. Samen treden ze nu op als Wiltink en Wybenga

–   Hyperion Lyceum: na jaren te werken als speldocent in het middelbaar onderwijs, stond Nancy meteen op de stoep bij het Hyperion toen ze vlak om de hoek bij Tuin aan Zee met hun nieuwe school begonnen om een theaterproductie te maken met leerlingen uit hun allereerste twee brugklassen en daarmee een theatertraditie te introduceren. In drie jaar en met een stijgend aantal spelers, zangers en muzikanten maakten ze drie producties: Theseus en Ariadne, De Argonauten en De Trojaanse Oorlog, die laatste met echt vuur.

–   Gember en Citroenen: Omdat een Verhalencafé gewoon heel erg leuk is, zette Nancy samen met vertellers Marin Millenaar en Rudolf Roos ‘Gember en Citroenen’ op in de Ruimte in Amsterdam Noord. Eén keer in de maand op de late zondagmiddag smakelijke verhalen voor volwassenen met een pittige nasmaak.

–   Kunst van het Stilstaan: door een gevoeld en gedeeld besef dat er een groeiende groep jonge mensen is die zich grote zorgen maakt over wat er met onze aarde gebeurt en die een grote verantwoordelijkheid voelen hier iets aan te doen ontstond een systemische leiderschap masterclass, waarin jonge wereldverbeteraars werden uitgedaagd zelf te leren stilstaan en te werken aan hun innerlijke balans en kompas.  De masterclass kwam tot stand in co-creatie met Martine Verweij, Christopher Baan en Frank Gorter. Het werd een magisch weekend, een derde editie staat op stapel.

–   Theory-U lab systemisch werken en narratieve technieken: Met Martine Verweij werkt Nancy graag samen om te onderzoeken hoe je het beste ruimte kunt maken voor verandering. Na een expertmeeting tijdens het Storytelling Festival besloten ze een workshop te ontwikkelen voor wie hier wat langer dan één uurtje bij stil wil staan. De ‘lab’ gaven ze inmiddels vijf keer.

–   Literaire Storytrail: Samen met Henke lever ontwikkelde Nancy een dwaaltocht door de Amsterdamse binnenstad van Amsterdam, door de ogen van een schrijver. Speciaal voor bovenbouw havo en vwo. Haar ervaring als docent middelbaar onderwijs kwam daarbij goed van pas.

Volg mij...