Oude verhalen
The shortest distance between two people is a story – Terence Gargiulo
Nancy heeft kasten vol boeken en via internet zijn duizenden verhalen te vinden. Al die verhalen vertellen zou een levenswerk zijn. De kunst is om juist dat ene verhaal te vertellen dat deze keer precies het goede verhaal is. De context bepaalt wat voor verhaal het gaat worden en hoe het verteld wordt: mensen, plaats, tijd, gelegenheid.
Soms zijn verhalen een feest van herkenning, verhalen om bij weg te dromen, en andere geven je juist nieuwe ideeën of nieuwe inzichten, daar wordt je klaarwakker van.
Scheppingsverhalen. Elke cultuur heeft eigen verhalen, samen vertellen ze één verhaal.
Mythen. Nancy stoft ze oude Griekse en Romeinse mythen af en vertelt ze aan luisteraars van nu.
Verhalen over vroeger. Naar aanleiding van historische feiten
Volksverhalen. Al eeuwen doorverteld in vele variaties
Sprookjes, vol archetypes en herkenbare metaforen
Klassieke verhalen uit de wereldliteratuur. Niet voorgelezen, maar naverteld. Zodat het verhaal mooi overkomt en de stijl nooit te ouderwets is
Verhalen voor kinderen. Naar het mooiste uit de wereldkinderliteratuur.
Een paar van Nancy’s favorieten
- Toen de hemel boven, het Mesopotamische scheppingsverhaal, waarbij oermoeder zee een woest gevecht aangaat met de goden.
- Onmogelijke liefdes, zoals Romeo en Julia of Varenka, een Russisch sprookje over vrede en liefde.
- Klassiekers waar iedereen van gehoord heeft, maar die lang niet iedereen heeft gelezen, zoals Decamarone, of verhalen van Kafka
- grappige èn wijze Turkse verhalen over Hodja Nasreddin.
- helden op reis; zoals Alexander de Grote.
- verhalen uit het zand, uit de woestijn. Uit de overbekende 1001 nacht, en ook minder bekende oosterse verhalen.
- Nancy’s eigen ‘held-op-reis’-verhaal over de ervaringen op de evenaar.
- Alleen op de wereld en andere tearjerkers.
- Vredespijp, fluit en verhaal – Het verhaal van de mysterieuze Kokopelli
- Winterverhalen en verhalen in de kersttijd, maar ook winterverhalen die passen bij Chanoekah, Midwinter, Iraanse en Chinese kalenders
Winterverhalen
Winterverhalen zijn een verhaal apart. In 2003 maakte Nancy en haar gezin van dichtbij Kerstmis op de Evenaar mee. Een belangrijk onderdeel was ‘Novena’, negen dagen voorafgaand aan kerst werd een verhaal verteld in steeds een ander huis in het dorp. In 2004 organiseerde Nancy Wiltink voor het eerst ‘Novena in Noord’: Ze ging zelf verhalen vertellen in negen verschillende huiskamers in Amsterdam Noord. Elke avond ging een brandende kaars mee, een vlam die negen dagen brandend werd gehouden.
De NDSM nam de organisatie in 2008 over en vanaf dat moment deden er meerdere vertellers mee met het ‘Midwinterfeest’. In 2010 zijn ook de Noorderparkkamer en Tolhuistuinen betrokken en werd het onderdeel van ‘Winters Binnen’. Drie jaar lang vertelde Nancy daar haar winterverhalen. Sneeuw en ijs werden getrotseerd.
Sinds 2013 vertelt Nancy overal in het land winterverhalen. Bij een kerstborrel, bij mensen thuis, in de stal, rond de haard, aan tafel of op een stapel kussens…
Een nieuw verhaal
Het moet anders in de wereld, maar we missen een nieuw verhaal. Dat ‘nieuwe verhaal’ is volgens Tuin aan Zee een web van verhalen. Verhalen die concreet over de varandering vertellen, maar ook oeroude verhalen die zijn aangepast aan een nieuwe context, dromen en ervaringen.
Tuin aan Zee zoekt mee naar verhalen die de wereld nu nodig heeft. Om het thema duurzaamheid kleur te geven. Om de transitie wind onder de vleugels te geven.
Verhaal op maat Nancy gaat graag op zoek naar een verhaal voor uw duurzame evenement of seminar. Ze deed en doet dit o.a. voor Springtij, ASN, de NS, ‘De kunst van het stilstaan’ en de Club van Rome NL. Ze kan een verhaal zoeken of schrijven dat precies past bij uw context, met of zonder dialoog na afloop.
Toekomstverhalen Nancy maakt en vertelt verhalen over de mogelijke toekomst. Geen sprookje of vrolijke verhalen, maar ook geen doemverhalen. Er zit de nodige humor in en ze eindigen altijd met nèt dat inzicht en sprankje hoop, waardoor je weet dat we zware tijden aankunnen.:
• Zwets, een modern verhaal gebaseerd op ‘The Lorax’van dr Suess. Over een wereldverbeteraar en een jonge ondernemer, hoe dat mis kan lopen en nog net goed kan komen (over transport, nieuwe energie en biodiversiteit)
• De laatste dag van Amsterdam, waarin de stad Amsterdam wordt opgeofferd aan de te snel stijgende zeespiegel. Ook in de versie ‘Rotterdam’. Een verhaal over afscheid en de toekomst van een nieuw Nederland boven de zeespiegel.
Verhalen over eenheid en verbinding Het verhaal over de man die bomen plantte, de kleine jongen en de boom, Springmuis en vele oeroude verhalen gaan uit van een eenheidsbewustzijn met de natuur en de hele planeet. Bij wie dat eenheidsbewustzijn wakker wil kussen, komt Nancy graag een verhaal vertellen.
Zaai! Sharing food and stories Vertellen, dialoog en lekker eten werden gecombineerd in verteldiner Zaai. Drie verhalenvertellers kopen in, koken en vertellen verhalen die er niets – en alles mee te maken hebben. Ze praten over groene onzekerheden en duurzame dilemma’s in de supermarkt en het publiek kan ook verhalen delen: wat doen je al en wat kan doen? Samen met Fanny de Groot en Esther Kornalijnslijper.
Amsterdamse verhalen
Tuin aan Zee ligt in Amsterdam Noord. Een tuin aan een sluis die het Noord-Hollands kanaal verbindt met het IJ, pal achter Centraal Station. Ooit werd Noord verguisd – student zoekt kamer, niet in Noord – tot Amsterdam er achter kwam hoe groen en hoe vergeten het hier ligt.
Nancy vertelt graag verhalen voor en met haar buurt en zet zich in voor De Voortuin van Noord. In de gemeenteraad wordt dit stukje al het nieuwe centrum van de stad genoemd. Nou moeten we niet overdrijven, maar het is wel een perfecte uitvalsbasis voor een verteller met hart voor de stad. De hele stad. Daar vertelt zij óók verhalen over
Dijken, galgenput, modderstrand In de vrieskou, tijdens de opening van Overhoeks door Burgemeester Cohen, vertelde ze over de tijd dat Overhoeks nog een Galgenput was, een modderstrand, daarna een uitgaansplek, nooddorp, zwembad en onderzoekslab. Op de dijk bij Durgerdam, vertelde ze het verhaal ‘de Dijken breken,’ over de watersnoodramp van 1916.
Kanaalgravers, Rozen, een Kinderboom, een ei in het IJ, in de Nesten…
Nancy bewerkte en bedacht verhalen voor zes basisscholen uit Amsterdam Noord. De naam van de school, was titel en aanleiding voor het verhaal. In een ander project maakten schoolkinderen uit Amsterdam Noord van gekleurd touw enorme nesten in de bomen van het nieuwe Noorderpark. Daarna luisteren ze naar vogelverhalen over het Waterland van honderd jaar geleden, toen toverkollen en rovers rondspookten in de weiden.
Sjaco, Max Havelaar, Kees de Jonge, Het Burgerweeshuis Amsterdam is de stad van de kleurrijke figuren en bijzondere plekken. Helden, schurken, boefjes en dromers. Nancy vertelde in het Amsterdam Museum, op rondvaartboten en in grachtenpanden. Klik hier voor een filmpje over Sjaco
Duistere verhalen Voor de week van de geschiedenis verzamelde Nancy verhalen over Noord met een donker randje. Tijdens een nachtwandeling kon je met verschillende vertellers en hun olielampen mee de buurt in en werd er onderweg verteld.
Mijn Buurt, Mijn Leven Nancy was ook betrokken bij een buurtproject óver buurtverhalen: Mijn Buurt, Mijn Leven. Samen met Anne van Delft verzamelde ze persoonlijke verhalen uit de Vogelbuurt/IJplein en werkte ze mee aan de totstandkoming van de tentoonstelling in Museum de Noord.
(ontwikkeld samen met Woningbouwvereniging Eigen Haard en Museum de Noord)
Klik hier voor een uitgebreid verslag van de makers
Verhalentochten/Storytrails
Nancy ontwikkelt verhalentochten neemt je mee als ‘gids’. De verhalen die ze je onderweg vertelt nemen je mee naar het verhaal achter de gevels, ze gaan over de onzichtbare bomen die alleen ’s nachts verschijnen en wekken de mensen tot leven die de plek hun naam of aanzien hebben gegeven.
- De HAVENsafari, een exclusieve culturele ontdekkingsreis per boot door het havengebied van Amsterdam en Zaandam in de maanden augustus en september. Aan boord wordt ‘Het verhaal van de haven’ verteld. Nancy verzamelde hiervoor levensechte, waargebeurde verhalen en gidst elke zomer een paar tochten.
- De Tuinen van West, aan de Westrand van Amsterdam. Je kan er dat daar ooit een enorm tuinders- en landbouwgebied lag. Er wordt nog sla gekweekt, vergeten groenten, er is een bijentuin en een fruitplukboomgaard. In dat gebied bedacht en gidste Nancy een ‘oertocht’
- Noord is de zonzij van het IJ, Nancy neemt je mee.Je kunt twintig jaar wonen in Amsterdam Noord, je blijft allochtoon als je eigenlijk uit ‘De stad’ komt. Misschien dat het dat gevoel van vreemdeling is, waardoor je met verbaasde ogen de omgeving in je opneemt. De rauwe rafelranden die langzaam veranderen in woonparadijzen, de canta’s en de volksopera, de markten en de ponten.
- Storytrail door de oude Amsterdamse binnenstad Met enige regelmaat neemt Nancy mensen mee de stad in envertelt ze over St. Nicolaas, over mirakels en voetballende weesjongens. Ze ontwikkelde samen met Henke Lever ook een Storytrail die de oude stad laat zien door de ogen van Amsterdamse schrijvers van na de tweede wereldoorlog. Met name voor leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo. Deze tochten zijn te boeken .
- Evolutiewandeling samen met Lisette vd Wel vanaf Tuin aan Zee: 4,6 miljard jaar in 4,6 km. Verwonder je over het begin van alles.
Ook ontwikkelde Nancy o.a. een tocht in Praag, en vertelde ze een groep het verhaal van Orpheus en Eurydice op locatie aan de voet van de Olympus in Griekenland.
Zandverhalen
Samen met Sylvia Wybenga (zandkunstenaar) treedt Nancy op als ‘Wiltink & Wybenga’. Sylvia is zandkunstenaar. Voorstellingen op basisscholen verlopen via Theaterbureau het Verteltheater Deze voorstellingen zijn óók te boeken op een festival, in een klein theater of bioscoop.
Kim en de Kwallenlikker voor kinderen vanaf 4 jaar
Het Geheim van Kaidara voor kinderen vanaf 8 jaar
Wiltink & Wybenga maken ook verhalen op verzoek, o.a. de korte familievoorstelling Drijfijs die op locatie op Schokland is ontstaan, Hierbij betrokken ze Martijn Bos, muzikant met wie ze eerder de kerstvoorstelling De Vreemdeling‘ maakten. Momenteel werken ze een een voorstelling voor volwassenen: Het huis dat groeit
Sylvia heeft een facebookpagina in het leven geroepen waar ze over al haar werk als zandkunstenaar publiceert: Zandvertellingen Zandtekenaar Sylvia Wybenga