Buiksloterbreekbekkikker

 

De Buiksloterbreekbekkikker
… en andere fantastische verhalen uit Amsterdam Noord

Er was eens… een vergeten prinses in het Galaxy Hotel, een draak in de IJtunnel en een volk van opstandige dwergen in een bergje langs de A10. Hun verhaal – en nog twintig andere –  onthult een tot nog toe verborgen kant van Amsterdam ten noorden van het IJ.

Achttien schrijvers en illustratoren stopten al hun liefde voor verhalen én voor Amsterdam-Noord in dit unieke verhalenboek voor kinderen. En ook de niet-noorderling zal na het  lezen ervan nooit meer gewoon langs het Tolhuis kunnen lopen, of door het Vliegenbos of zelfs voorbij het droomachtige ‘wonderland’ van de Van der Pekstraat…

Het boek opent de poort tussen twee werelden: de echte wereld waar je op de fiets naartoe kan, en het land van betoveringen, wonderen en ongelofelijke gebeurtenissen. Waar schrijvers en illustratoren de reisleider zijn. Op kinderen heeft Noord altijd al een magische aantrekkingskracht gehad. Bleekneusjes uit de Jordaan trokken vroeger al naar het Vliegenbos om daar te spelen in het zand onder de bomen. ‘Jij was de rover, en ik de gemene toverheks.’

Schrijvers & de verhalen

Anna van Praag: De tuin v.d. vergeten verhalen; Het oog van Noord; Het liefje v.d. vuurtorenwachter
Esther Nica Sassen: Zilvervisjes
Fiona Rempt: De buiksloterbreekbekkikker; De heks van Buiksloot
Floor Buschenhenke: Het meisje en de oude prinses; Nieuwjaarskinderen
Halil Gür: Kaya Can in Wonderland
Jeroen Kleijne: De poppendokter van Poppendam; De laatste berg; De sluis die niet openging.
Marion vd Coolwijk: De zilverdraak in de IJtunnel; De vogels van het Vliegenbos
Nancy Wiltink: De kinderboom; De groene ridder en zijn duivekater; Een dikke zware roversjas;
De ongelukkige molenaar. Sterrenvrouw Embatapo, naar een verhaal van Imjenajare
Nanda Roep: 25.000 vragen en 3 tantes.
Rashid Novaire: De broodroosterprinses
Thomas Möhlmann: De man die langs het kanaal kwam; Twee koningskinderen aan het IJ

Illustraties: Dieter & Ingrid Schubert, Dieuwertje vd Moosdijk (kaart), Esther Nica Sassen, Gijs Kast, Isa van Lier, Miriam Bouwens, Tharim Cornelisse
Grafisch ontwerp: Marc Suvaal
Redactie: Nancy Wiltink & Anna van Praag

ISBN: 978-90-821768-0-3

Meer informatie en verkoop via Tuin aan Zee: info@tuinaanzee.nl

Buiksloterbreekbekkikker on tour

Om het extra feestelijk te maken heeft het Stadsdeel Noord elk gezin dat kinderen op een basisschool in Noord heeft één boek cadeau gegeven. Alle scholen in Noord werkten mee om de boeken ook daadwerkelijk bij de kinderen te krijgen. De schrijvers en illustratoren gingen de dozen met boeken zelf afleveren met een mooie rode bus tijdens de ‘Buiksloterbreekbekkikker scholentour’ en op de meeste scholen werd als voorproefje ook een stuk van hun verhaal voorlezen.

van spierkracht naar verbeeldingskracht

In het Waterland dat nu Noord heet is veel verandert. Dijken zijn gebroken, meertjes werden weilanden, moerassen werden woonbuurten, molens zijn afgebroken en afgebrand. Soms zitten de verhalen in dit boek verstopt onder het asfalt en de flats. Met de Buiksloterbreekbekkikker worden kinderen  ingewijd in een fantastisch land om de hoek, door schrijvers en illustratoren waarvan je normaal niet eens weet dat ze óók in je straat wonen.

Noord ontwikkelt zich in rap tempo tot ‘uptown Amsterdam’, een plek waar de creatieve industrie in de plaats is gekomen van werven en fabrieken. Van spierkracht, naar verbeeldingskracht en die kan je niet vroeg genoeg trainen. Voor kinderen is er nog steeds genoeg groen om kikkervisjes te vangen en hutten te bouwen, en intussen te verzinnen hoe je kan ontsnappen aan die draak die in de IJ-tunnel woont.

Uitgeverij

Dat Tuin aan Zee ook uitgeverij werd, is louter te danken aan de Buiksloterbreekbekkikker. Tuin aan Zee is géén uitgeverij die op zoek is naar boeken om uit te geven.

Volg mij...