Nancy Wiltink (1961) studeerde Nederlands en dramaturgie. Eenentwintig jaar geleden startte zij een eigen adviespraktijk, ‘Tuin aan Zee’, voor projecten en advies op het gebied van marketing en communicatie voor culturele organisaties, met name in het theater. Naast marketingwerk, ontwikkelde zij vanuit dit bureau ook bijzondere projecten.
De Nationale Groet was een millenniumevenement waar driehonderd Nederlandse molenaars aan meewerkten: duizenden mensen ontwierpen hun eigen wensvlag voor de toekomst, die een heel etmaal gedraaid hebben op de molens. Nancy organiseerde dit samen met de molenaar van Wijk bij Duurstede, Josien de Vries.
Het Verhalenkasteel was een groot project voor basisscholen, dat ze met steun van Fonds 1818 in de provincie Zuid-Holland opzette samen met kinderboekenschrijfster Anna van Praag : Een klein houten kasteel waarin de verhalen wonen, ontwikkeld om leerkrachten iets in handen te geven waarmee ze hun klas kunnen betoveren met de taal van het verhaal. Ze trainden daartoe honderden docenten tijdens een speciale ééndaagse training King of my Castle. Elke school kreeg na afloop een verhalenkasteel mee om er zelf op school mee te werken.
In 2003 vertrok zij met haar gezin voor een jaar naar Ecuador om daar samen een ecolodge te managen. Na terugkomst schreef zij over haar ervaringen in Ecuador een boek, dat in nov. 2005 verscheen bij Uitgeverij Pimento: Achter de Bergen.
Sinds zij terug is uit Zuid-Amerika organiseert zij verhalenprojecten, waarbij ze ook zelf verhalen vertelt. Zoals bijvoorbeeld Winters Binnen: tijdens de kortste dagen van het jaar trekt ze met een verhaal en een brandende kaars van huis naar huis in Amsterdam Noord. Of De Buiksloterbreekbekkikker, een verhalenboek dat zij uitgaf in opdracht van Amsterdam Noord voor alle 7000 gezinnen uit het stadsdeel. Nancy vertelt bestaande, bekende verhalen, zoekt onbekende verhalen en verzint verhalen. In de context van energietransitie of een duurzame samenleving, op het dakterras van Deep, in het Vliegenbos, maar ook in Praag, Maastricht en Terschelling. Daardoor groeit het repertoire voortdurend, want verhalen vertellen is meestal maatwerk. Nancy vertelt bij voorkeur een verhaal waarin waarheid en fictie elkaar raken. Sommige elementen in het verhaal kan je controleren, als je dat zou willen, anderen zijn uit de lucht komen vallen. Verhalen zijn maar woorden, de luisteraar zet ze om in beelden en projecteert die op zijn schedeldak – van binnen uit.
Het werken met verhalen verbreedde zich, toen zij zich ontwikkelde tot dialoog procesbegeleider en ze steeds vaker gevraagd werd voor het aanwakkeren van verbeeldingskracht in het algemeen als ‘chef verbeeldingskracht’..
Daarnaast houdt zij zich bezig met projecten op het gebied van stadslandbouw, cultuureducatie – ze gaf zelf een aantal jaar les op verschillende middelbare scholen – en geeft zij theaterles op de DAT!school, een theaterschool voor kinderen in Amsterdam Noord.
Tuin aan Zee is een gemengd bedrijf, naast luchtkastelen wordt er ook in het echt gebouwd. Zo heeft zij in haar Verhalentuin een klein huis gebouwd, dat te huur is als Bed and Breakfast. Toen beide dochters het huis verlieten kwam er ook daar ruimte vrij, deze verbouwden zij tot Ruimte voor verandering, ‘De Verhalenkamer’, een vergaderruimte of huiskamertheater. Dit zijn projecten die ze samen met haar man, Hans Wiltink, uitvoert.
In 2019 rondde ze samen met buurman Michel Olden de opleiding Stadslandbouw af aan de Warmonderhof in Dronten. De Metamofoor wordt steeds realistischer en het eigen verhaal krijgt een nieuwe wending. In 2020 starten ‘Buurman en Buurvrouw’ een soeptuin aan de Sixhaven en ook het ‘Tijdelijk Kerstbomenbos’ groeit lekker door.
Nancy Wiltink werkt en woont in Amsterdam Noord, onder de zeespiegel, maar dat maakt het leven spannend!
CV op aanvraag;
Volg mij...